تاج محل
تاج محل یکی از مشهورترین بناهای جهان و یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری هند است. هر سال حدود هشت میلیون گردشگر برای دیدن این ساختمان به هند میآیند. تاج محل اکنون یکی از پر عکسترین ساختمانها در جهان است. این مقبره مرمری سفید یک اثر واقعی هنری است و یکی از زیباترین ساختمانهای جهان شناخته میشود. معماری تاج محل نمونهای از سبک هندی-اسلامی است که با عناصر تزئینی برجسته شده است. بنای تاج محل در آگرا، شمال هند، در سواحل رودخانه یامونا قرار دارد. این مکان اکنون نه تنها یک میراث جهانی یونسکو است، بلکه یکی از عجایب هفتگانه جهان به شمار میرود.
تاج محل در قرن هفدهم توسط امپراتور مغول شاه جهان ساخته شد و مقبره همسر مرحومش ممتاز محل است. در داخل مقبره اتاق تدفین ممتاز محل قرار دارد که مقبره شاه جهان نیز در آن قرار دارد. این بنای تاریخی بخاطر اینکه نماد عشق ابدی است، در جهان منحصر به فرد بوده و هر افسانهای که پیرامون ساخت آن وجود دارد مصداقی از عشق واقعی است. برای آشنایی بیشتر با تاج محل، در ادامه با این مطلب از مجله گردشگری مانیاپرواز همراه باشید.
تاریخچه تاج محل
در پس این شگفتی معماری و فرهنگی نیز تاریخ پرحادثهای وجود دارد. تاج محل آرامگاهی است که در قرن هفدهم در آگرا هند ساخته شده است. این بنا توسط پنجمین امپراتور مغول شاه جهان به عنوان آرامگاه همسر محبوبش ممتاز محل ساخته شد. تاج محل در حال حاضر یکی از پربازدیدترین جاذبههای جهان است و سالانه میلیونها گردشگر آن را تحسین میکنند.
با این حال، داستان تاج محل فقط داستان عشق و زیبایی نیست. همچنین داستان جنگ قدرت، دسیسه و مرگ است. کار ساخت و ساز تاج محل در سال 1632 پس از مرگ ممتاز محل در سن 39 سالگی در هنگام تولد چهاردهمین فرزندش آغاز شد. شاه جهان از مرگ همسر محبوبش چنان اندوهگین شد که تصمیم گرفت مقبرهای باشکوه برای او بسازد که عدالت را به زیبایی و لطف او ادا کند.
ساخت تاج محل کار آسانی نبود. کار ساخت و ساز بیش از 20 سال طول کشید و نیاز به استفاده بیش از 20000 کارگر و 1000 فیل داشت. فرمانروای مغول شاه جهان تنها بهترین معماران و صنعتگران هند را برای احداث مقبره استخدام کرد و تنها از بهترین مصالح استفاده کرد تا به رویای خود برای مقبره عالی همسرش نزدیک شود.
زمانی که تاج محل در نهایت تکمیل شد، نه تنها یک شاهکار معماری بود، بلکه نمادی از عشق و ارادت شاه جهان به همسر فقیدش ممتاز محل بود که نامش به معنای «برگزیده قصر» است.
اما داستان تاج محل با مرگ ممتاز محل به پایان نرسید. شاه جهان در سال 1658 به دست پسرش اورنگ زیب اسیر شد و تا زمان مرگش در سال 1666 در زندان ماند. اورنگ زیب اکثر دربار شاه جهان را سر برید و به زندانی تبعید کرد که طبق سنت میتوانست تاج محل را ببیند. بنابراین او مجبور شد بقیه عمر خود را به نماد معماری قدرت سابق خود و عشقش به همسرش ممتاز بگذراند.
اورنگ زیب مسلمانی معتقد بود و تاج محل را نماد بت پرستی میدانست. بنابراین او اتاقهای دفن مقبره را هتک حرمت کرد و جواهرات ساختمان را به سرقت برد. اما امروزه تاج محل به طور کامل بازسازی شده است و هنوز هم یکی از زیباترین مناطق جهان محسوب میشود.
معماری تاج محل
معماری تاج محل منحصر به فرد است و تا به امروز مردم را از سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است. این شاهکار معماری هند و اسلامی است و شکوه و جلال امپراتوری مغول را به نمایش میگذارد. مقبره از چهار مناره تشکیل شده است که یک بنای اصلی با دو گنبد و دو گنبد کوچکتر در طرفین دارد. گنبدها از بناهای ایرانی الگوبرداری شده و با نقوش گل تزئین شدهاند. پایه بنا مربع است در حالی که گنبد به شکل مخروطی ساخته شده است. در چهار طرف ساختمان دریچههای ایوان مانند وجود دارد که در کنار آن منارههای باریکی قرار دارند.
نمای ساختمان اصلی با سنگ مرمر سفید پوشیده شده و با نقش برجستههایی تزئین شده که صحنههایی از زندگی حاکم را به تصویر میکشد. در وسط بنا، اتاق تدفین ممتاز محل قرار دارد که با گنبد بزرگی پوشیده شده است. اتاق دفن با سنگهای قیمتی و موزاییک تزئین شده است و یکی از بهترین نمونههای هنر اسلامی در هند به شمار میرود. تاج محل نه تنها ساختاری از زیبایی فوق العاده بلکه نمونهای عالی از معماری امپراتوری مغول است.
آندره مالرو در کتاب خود با عنوان «معماری تاج محل» چگونگی پیدایش تاج محل را شرح میدهد: «ایده اساسی برای معماری تاج محل به پروژه مشترک امپراتور شاه جهان و ممتاز محل برمیگردد. در سال 1631، اندکی پس از مرگ ممتاز محل، شاه جهان معمار استاد احمد لاهوری را مأمور ساخت مقبرهای برای همسر مرحومش کرد. این بنا ساخته شده از مرمر سفید است و قرار بود باشکوهترین ساختمان در تمام دوران باشد.
لاهاوری ساختمانی را بر اساس شکل یک ماندالای هشت ضلعی طراحی کرد. وسعت تاج محل 98×98 متر است. در وسط بنا مقبرهای قرار دارد که با چهار مناره احاطه شده است. هر یک از چهار طرف مقبره دارای یک سردر است که با سنگ مرمر منبت کاری شده و سنگهای قیمتی تزئین شده است. بین پورتالها پنجرههایی وجود دارد که با شیشههای برش خورده به شکل هنری تزئین شدهاند.
خود مقبره به دو طبقه تقسیم شده است. در طبقه فوقانی اتاق دفن ممتاز محل قرار دارد که با سنگ مرمر پوشانده شده و تابوت او را در خود جای داده است. در زیر اتاق تدفین سردابی قرار دارد که تابوتهای شاه جهان و ممتاز محل در آن قرار گرفتهاند. هر دو تابوت از سنگ مرمر سفید ساخته شدهاند و با سنگهای قیمتی تزئین شدهاند.
نمای تاج محل به صورت متقارن طراحی شده است. از دو ردیف ستون تشکیل شده است که هر کدام دارای هشت ستون هستند. بین ستونها طاقهایی وجود دارد که با سنگ مرمر منبت کاری و سنگهای قیمتی تزئین شدهاند. در بالای نما یک نرده وجود دارد که با سنگ مرمر منبت کاری شده و سنگهای قیمتی تزئین شده است.
مالرو در ادامه چگونگی پیدایش تاج محل را توضیح میدهد: «کار ساخت و ساز تاج محل در سال 1632 آغاز شد و حدود 20 سال به طول انجامید. حدود 20000 کارگر در ساخت این مقبره شرکت داشتند، از جمله سنگ تراش ها، کارگران چوب، شیشه گران و جواهرسازان. علاوه بر این، حدود 1000 فیل برای انتقال مصالح ساختمانی استفاده شد.
تکمیل تاج محل در سال 1648 یک کار عظیم بود. این ساختمان به طور کامل با دست ساخته شده و بیش از 28 میلیون قیراط سنگهای قیمتی در آن استفاده شده است. هزینه ساخت مقبره در آن زمان حدود 32 میلیون پوند (معادل حدود 1 میلیارد دلار امروز) بود.
امروزه تاج محل یکی از زیباترین و پربازدیدترین بناهای تاریخی جهان محسوب میشود. سالانه حدود 4 میلیون نفر برای بزرگداشت ممتاز محل از این مقبره دیدن میکنند.
فرهنگ و سنتهای مربوط به تاج محل
تاج محل نه تنها یک سازه نفسگیر است، بلکه نمادی از فرهنگها و سنتهای متنوع هند است. اگرچه اکثریت جمعیت هندو هستند، اما یک اقلیت مسلمان نیز عمدتاً در ایالتهای شمالی کشور وجود دارد. ریشه تاج محل به زمان مغولها برمیگردد، سلسلهای از مسلمان در قرنهای 16 و 17 بر بخشهای وسیعی از هند حکومت میکردند. سازندگان تاج محل مسلمان بودند و معماری ساختمان نشأت گرفته از سبک معماری اسلامی است. مثلاً گنبدهای بنا با دعاهای قرآنی تزیین شده و خود مقبره به شکل مسجد طراحی شده است. در وسط ساختمان فواره بزرگی وجود دارد که قرار است یادآور دریاچه مقدس مکه باشد.
تاج محل نه تنها ساختمانی با زیبایی فوقالعاده است، بلکه نمادی از تنوع هند است. هیچ کشور دیگری در جهان چنین ترکیبی از فرهنگها و مذاهب مختلف را ندارد. امروزه تاج محل یکی از عجایب هفتگانه جهان است و از سال 1983 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.
بازدید از تاج محل امروز
وقتی امروز برای دیدن تاج محل به آگرا میروید، برای دیدن تضادهای فراوان آماده باشید. شهر فقیر است و حتی میتوان گلههای گاومیش آبی را دید که در وسط شهر قدم میزنند. هوا نیز میتواند به شدت آلوده باشد. اما به محدوده تاج محل که قدم بگذارید، مثل این است که در دنیای دیگری هستید. در واقع، تاج محل دائما تمیز میشود و مملو از جواهرات و ثروت فراوان است. هنگام برنامه ریزی برای بازدید از تاج محل، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- قیمت بلیط ورودی برای افراد خارجی: 1100 روپیه (حدود 15 دلار)
- قیمت بلیط ورودی برای افراد محلی:50 روپیه (حدود 0.65 دلار)
- قیمت بلیط ورودی برای کودکان: زیر 15 سال رایگان هستند (هم هندی و هم خارجی)
- مدت زمان باز بودن: 30 دقیقه قبل از طلوع و 30 دقیقه قبل از غروب خورشید.
- زمان تعطیلی: جمعهها (به غیر از جمعه همیشه باز است)
هنگام بازدید باید همه جا را کاوش کرد. هنگام ورود به مقبره، باید روکشهای محافظ (که در محل تهیه میشود) روی کفشهای خود قرار دهید تا از سنگ مرمر مقبره محافظت شود. در حالی که تاج محل در داخل خیره کننده است، آنقدر بزرگ احساس نمیشود. این خیره کنندگی، چیزی است که از بیرون فقط دیده میشود. برای سفر به هند و بازدید از تاج محل زیبا، میتوانید با کارشناسان آژانس مسافرتی مانیاپرواز تماس بگیرید.